Nieuws
Lisanne Kloosterhuis kampioen lassen Noord-Nederland

Op donderdag 6 maart heeft Lisanne Kloosterhuis, leerling van het Praktijkonderwijs Ubbo Emmius Stadskanaal, een indrukwekkende prestatie geleverd tijdens de regionale voorronde van de NIL Laswedstrijden. Deze wedstrijd, georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), vond plaats bij Noorderpoort aan de Muntinglaan in Groningen en was bedoeld voor scholieren uit het praktijkonderwijs en het vmbo.
Lisannes werkstuk werd als beste beoordeeld – ze mag zich nu kampioen van Noord-Nederland noemen in de categorie MAG-lassen. Een knappe prestatie, zeker gezien de sterke concurrentie: 22 deelnemers van 11 verschillende scholen streden om de titel.
Voorbereiding en prestatie
De 15-jarige Lisanne blikt terug op een spannende wedstrijddag: “De werkdruk lag hoog en iedereen wilde natuurlijk winnen. Het werkstuk was best lastig, maar we wisten van tevoren wat we moesten maken, dus ik heb veel geoefend. In de voorbereiding heb ik zo’n dertig keer hetzelfde werkstuk gelast.”
Lasdocent Jan Vos is enorm trots: “De leerlingen zijn heel gedreven met lassen, dan word ik zelf ook heel fanatiek. Elke week besteedde Lisanne zo’n zes uur aan oefenen. Het werkstuk moest in meerdere posities worden gelast en vereiste verschillende technieken, zoals een grondlaag, sluitlaag en hoeklas. Er werd op hoog niveau gelast. Ze heeft het echt fantastisch gedaan.”
Aan het einde van de dag steeg de spanning, toen de juryleden van het Nederlands Instituut voor Lastechniek de werkstukken moesten beoordelen. Lisanne Kloosterhuis leverde het mooiste werk en werd eerste bij het MAG-lassen. Ook schoolgenoot Sander Eefting deed mee en behaalde een knappe tweede plaats bij het TIG-lassen. Alleen de beste TIG-lasser mocht echter door naar het landelijke kampioenschap.
Door naar het NK in Hengelo
Met haar overwinning nam Lisanne niet alleen de eer mee naar huis, maar ook een beker, medaille én een officieel lasdiploma op NIL-niveau 1. Bovendien plaatste ze zich voor het Nederlands kampioenschap lassen, dat op dinsdag 11 maart in Hengelo werd gehouden.
Tijdens deze landelijke finale kreeg Lisanne de opdracht om een kacheltje te maken – een heel ander werkstuk dan bij de regionale ronde. Omdat vooraf niet bekend was wat er gemaakt moest worden, was voorbereiding lastig. Ook dit werkstuk moest in verschillende posities worden gedraaid, maar het was allemaal net te groot en te zwaar om zelfstandig te kunnen draaien. Ondanks haar inzet en doorzettingsvermogen viel Lisanne hier helaas niet in de prijzen.
Van Groen naar Metaal
Lisanne zit in het derde jaar van het praktijkonderwijs. Oorspronkelijk koos ze voor de richting Groen, maar na een eenmalige les in Metaal raakte ze enthousiast over lassen. “Ik vond het zó leuk, eigenlijk nog leuker dan Groen. Daarom ben ik overgestapt naar Metaal,” vertelt ze. Ze wil graag verder in de lastechniek en er haar beroep van maken. Op dit moment loopt ze stage bij een bedrijf dat hekwerken en kleine metalen constructies maakt. “Voor Lisanne is dat een perfecte plek om te starten,” zegt docent Vos. “Ze kan daar een boel leren.”
Naast lassen heeft Lisanne nóg een grote passie: voetbal. Ze is onlangs zelfs gescout voor het Nederlands damesteam. Eén keer per maand reist ze af naar Utrecht voor een training. Een drukke agenda, maar Lisanne combineert het allemaal met enthousiasme en doorzettingsvermogen.
Belang van vakwedstrijden
De technieksector heeft dringend behoefte aan goed opgeleide vakmensen. Om jongeren enthousiast te maken voor het vak en ze een podium te geven, organiseert het NIL jaarlijks de laswedstrijden. Tijdens de regionale voorronde werkten de deelnemers aan een NIL niveau 1 werkstuk, waarmee ze ook kans maakten op een praktijkverklaring. Maar liefst 76% van de deelnemers slaagde daarin – een stevige basis voor een toekomst in de lastechniek.
Ubbo Emmius levert vaker kampioenen
Ubbo Emmius heeft een sterke reputatie als het gaat om laswedstrijden. In de afgelopen jaren behaalden meerdere leerlingen podiumplekken tijdens regionale en landelijke kampioenschappen:
- 2018: Dylan Ottens – BMBE 1e Nederlands kampioenschappen
- 2020: Valentino Klerks – MIG MAG 1e regio Noord-Nederland,
Marijn Arnoldus – MIG MAG 3e regio Noord-Nederland - 2023: Valentino Klerks – TIG 1e regio Noord-Nederland
Bridget Prins – MAG 1e regio Noord-Nederland - 2024: Bridget Prins – TIG 1e regio Noord-Nederland
Bridget Prins – TIG 2e Nederlands kampioenschap - 2025: Lisanne Kloosterhuis – MAG 1e regio Noord-Nederland
Sander Eefting – TIG 2e regio Noord-Nederland
Lisanne en Sander voegen zich met hun prestaties in het rijtje van succesvolle lassers van Ubbo Emmius.
Verschillende lastechnieken
Tijdens de wedstrijd werd er gelast met verschillende technieken, waaronder TIG, MIG/MAG en MBME. Elke methode heeft zijn eigen toepassing en moeilijkheidsgraad.
TIG lassen is een precieze techniek waarbij de lasboog brandt tussen een niet-afsmeltende wolfraam elektrode en het werkstuk. Het toevoegmateriaal wordt met de hand toegevoegd. Deze methode wordt vaak gebruikt voor dun en fijn werk en vereist veel controle en techniek.
MIG/MAG lassen is een snellere lasmethode waarbij een draad automatisch wordt aangevoerd. MIG gebruikt inert gas (voor bijvoorbeeld aluminium), terwijl MAG actief gas gebruikt (voor staal en andere metalen). Deze techniek is geschikt voor dikker materiaal en veel toegepast in de industrie.
BMBE lassen – oftewel handmatig booglassen met een beklede elektrode – is een robuuste methode waarbij de elektrode zelf afsmelt. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij constructiewerk, met name buiten, omdat er geen beschermgas nodig is.
Foto onder: Lisanne tijdens het lassen (Foto’s: Jan Vos)