Home > Nieuws > Schoolbreed > Pieter van Vollenhoven onthult namenmonument: waardig eerbetoon aan verzetshelden

Nieuws

Pieter van Vollenhoven onthult namenmonument: waardig eerbetoon aan verzetshelden

https://www.ubboemmius.nl/wp-content/uploads/2025/04/2025-04-11-Mr.-Pieter-van-Vollenhoven-onthult-Namenmonument-in-Julianapark-SKN-04-scaled.jpg
12 april 2025 Schoolbreed

Op vrijdag 11 april werd in het Julianapark in Stadskanaal een bijzonder namenmonument onthuld ter ere van de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen in de gemeente Stadskanaal. Het monument herdenkt de moedige verzetsstrijders die hun leven gaven voor vrijheid.

Hoewel Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden oorspronkelijk het monument zou onthullen, verving Prof. mr. Pieter van Vollenhoven haar, omdat de prinses nog niet volledig hersteld was van haar gebroken bovenarm.


Een ceremonie gedragen door jong en oud

Voorafgaand aan de ceremonie vormden leerlingen van Ubbo Emmius en studenten van Noorderpoort langs de route een erehaag voor de stille stoet. Nadat de stoet voorbij was, liepen zij in stilte achteraan mee. Een aantal leerlingen en studenten droegen de bloemstukken en de Nederlandse vlag mee naar het monument. Professor Pieter van Vollenhoven sloot aan het einde van de stoet aan en werd vergezeld door de commissaris van de Koning René Paas, burgemeester Klaas Sloots, de directeur van het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal Helen Kämink, en initiatiefnemer Jan-Willem van de Kolk. Bij het monument werden korte toespraken gehouden door burgemeester Sloots, initiatiefnemer Jan-Willem van de Kolk en directeur van het Streekhistorisch Centrum, Helen Kämink. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven onthulde vervolgens het monument samen met leerlingen.

Na de onthulling volgde een minuut stilte, waarna de Nederlandse vlag werd gehesen en 18-jarige Kaj Mulder het Wilhelmus zong. Tot slot ging Prof. mr. Pieter van Vollenhoven in gesprek met genodigden.

Een blijvende herinnering aan moed
Het monument bevat de namen van zestien verzetsstrijders uit de voormalige gemeenten Onstwedde en Wildervank. Deze helden gaven hun leven voor de vrijheid van anderen. De drie margrieten op het monument symboliseren hoop, verbondenheid en vrijheid, en herinneren aan de bloem die tijdens de oorlog als symbool van verzet werd gedragen.

Burgemeester Sloots sprak over het monument: “Achter elke naam op dit monument schuilt een verhaal van moed. Door dit monument geven we zestien verzetshelden een blijvende plek in ons hart en onze geschiedenis. Met de onthulling eren we hun strijd voor vrijheid en onderstrepen we onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om die vrijheid te blijven beschermen.”

Na de ceremonie werd het gesprek voortgezet op Scholengemeenschap Ubbo Emmius aan de Stationslaan, waar leerlingen, genodigden en familie van de verzetshelden samenkwamen om na te praten.

Terug
Ubbo Emmius ook jouw school? Meld je aan